Karnawałowe przysmaki. Pączki

Data publikacji:
16 Luty 2017
Odsłuchaj tekst

Składniki:

Ciasto:

1000 g mąki
100 g świeżych drożdży
ok. 500 ml mleka
6 żółtek, 1 jajko
100–150 g cukru
sól do smaku
100 g masła
1 łyżka spirytusu
skórka otarta z cytryny
100 g cukru pudru do posypania
400 g marmolady lub konfitur na nadzienie

 

Do smażenia:

1000-1500 g tłuszczu: smalcu lub oleju

 

Opis przygotowania:

Drożdże rozrobić z odrobiną ciepłego mleka, dodać z 1 łyżkę mąki, wsypać cukier, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić na 15–20 minut. Dodać żółtka rozbite z cukrem do białości, wlać mleko i masło, bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać mąki – tak, aby dało się później uformować pączki. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, rozciągnąć ręką, wykrawać z niego szklanką koła i kłaść na nie kupki konfitur lub marmolady, po czym zaklejać jak pierogi. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy dobrze wyrosną, wrzucać na gorący smalec wyrośniętą stroną. Chcąc się przekonać, czy smalec jest dość gorący, można wrzucić do niego kawałek ciasta – powinno zacząć się rumienić; żeby tłuszcz się nie palił można od czasu do czasu wrzucić plasterek surowego kartofla. Wyciągnięte z tłuszczu pączki najlepiej kłaść na sito wyłożone bibułą. Zaraz po usmażeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym ze skórką otartą z cytryny.

 

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  7
Pogoda
Katowice