Aktualności

Data dodania: 11 sierpnia 2017
Autor: Marta
Tradycyjne potrawy z sezonowych warzyw i owoców

Spożywanie produktów, które rosną i dojrzewają w danej porze roku to jedna z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania. Dlaczego? Świeże owoce i warzywa, które aktualnie pojawiają się w tym czasie są dużo zdrowsze niż mrożone czy te, które przebyły długą drogę zza oceanu. Wybierając produkty właściwe dla naszej szerokości geograficznej w danym momencie zapewniamy sobie zastrzyk najlepszych witamin, w dodatku - w najlepszej cenie. Bo chociaż rzeczywiście nie musimy czekać na sezon na żaden produkt, to na przykład truskawki - na które sezon jest wyjątkowo krótki - w plastikowych pudełkach w zimie smakują zupełnie inaczej i mają mniej właściwości odżywczych. Dlatego warto zastanowić się jakie sezonowe warzywa i owoce są dostępne w danym miesiącu.

W sierpniu trwa sezon na boćwinę, szczaw, szpinak, kapustę włoską i czerwoną, kalarepę, seler, marchew, pietruszkę, buraka ćwikłowego, czosnek czy brukiew. To także ostatnie tygodnie, gdy w sklepach i na straganach można dostać świeży bób i fasolę szparagową. Za to z owoców warto wybierać arbuz, porzeczki, agrest, jagody, borówki, śliwki, jeżyny czy gruszki i wczesne odmiany jabłek.

Ciekawym trendem w żywieniu jest - obok sezonowości - lokalność. Polega nie tylko na wyborze tych produktów, które naturalnie są dostępne w naszej strefie klimatycznej, ale również na tym, by warzywa i owoce hodowane były jak najbliżej naszego miejsca zamieszkania. Kupując od lokalnego producenta mamy dużo większą pewność co do drogi, jaką przebyły produkty, a także wspieramy rodzimy rynek.

Wśród tradycyjnych potraw województwa śląskiego znajdziemy przepisy z wykorzystaniem sierpniowych produktów sezonowych. Nasi faworyci to:


Wyszukiwarka atrakcji