Data dodania:  2014-02-25

Miejsce:

Różne miejscowości na terenie województwa śląskiego (2006- Ogrodzieniec, 2007- Cieszyn, 2008-, Racibórz 2009- Pszczyna, 2010- Janów, 2011- Gliwice, 2012- Chorzów, 2013 - Bielsko Biała, 2014 - Zawiercie)

Strona www:

www.slaskiesmaki.pl

Organizator:

Śląska Organizacja Turystyczna

Termin:

czerwiec

Opis:

Niezwykłe bogactwo kulinarne regionu było głównym powodem, dla którego Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować Festiwal „Śląskie Smaki”. Niektóre, zapomniane regionalne dania, na nowo zaczęły zachwycać festiwalową publiczność. Najważniejszą część imprezy stanowi bowiem konkurs kulinarny, w którym udział biorą zarówno gospodynie domowe, jak i profesjonalni kucharze i uczniowie szkół gastronomicznych. Konkursowe drużyny ubiegają się o statuetkę złotego, srebrnego lub brązowego durszlaka i tytuł Eksperta Śląskich Smaków. Jury z uznaniem docenia kunszt kulinarny pań z kół gospodyń wiejskich. Nie ma w tym nic dziwnego, bo dania w ich wykonaniu mają niepowtarzalny, domowy smak. Podziw wzbudza również kreatywność profesjonalnych kucharzy, którzy często pokazują kuchnię regionalną w nowej, oryginalnej odsłonie. Chęć do rozwijania kulinarnych pasji przez adeptów szkół gastronomicznych w oparciu o dania swoich babć pozwala wierzyć, że regionalna kuchnia śląskiego ma się dobrze i nieustannie się rozwija.
Zwycięskie drużyny niezwykle cenią sobie tytuł Eksperta Śląskich Smaków, który często mobilizuje ich do promowania przyrządzonych w konkursie potraw. Gmina Ornontowice podbiła serca Jury kopą ornontowicką podczas I Festiwalu w 2006 roku w Ogrodzieńcu i jest od tej pory nierozerwalnie kojarzona z tym znakomitym deserem. Co więcej, kopę ornontowicką wpisano nawet na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Restauracje, których dania zyskują uznanie Jury często trafiają na stałe do menu, a statuetki durszlaka i dyplomy zdobią restauracyjne wnętrza.
Aby wydobyć lokalny koloryt kuchni regionalnej województwa śląskiego Festiwal „Śląskie Smaki” organizowany jest co roku w innym zakątku re-gionu. Różnorodność dań przygotowywanych na Jurze, w Beskidach czy miastach aglomeracji śląskiej robi wrażenie. Jak podkreślają organizatorzy, mimo że festiwal odbywa się od 9 lat, za każdym razem zaskakuje propozycjami drużyn konkursowych. Wśród dań pojawiły się np. wieprzki w malcu na mioduli (agrest w karmelu z dodatkiem miodu- li), które przygotowała w 2009 roku drużyna Killerów Dwóch.
Podczas Festiwalu, poza konkursem kulinarnym, odbywają się też liczne koncerty, pokazy, warsztaty i animacje dla dzieci. Na specjalnie przygotowanych stanowiskach skosztować można również propozycji dań serwowanych na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”. Odwiedzający Festiwal twierdzą, że to najsmaczniejszy dzień w roku.

 

Twoja ocena:
Ocena: 5.0 (Oddano 1 głosy)
Wyświetlenia:  717