Śląskie Smaki - Kalendarium szlaku

Data dodania: 8 września 2017
Agnieszka Łach
Kalendarium szlaku

KALENDARIUM SZLAKU

Kalendarium realizacji projektu – najważniejsze wydarzenia

 

          2017

  • 16-18 III 2017 - podczas I edycji Food Show - imprezy przeznaczonej zarówno dla branży gastronomicznej, jak i pasjonatów jedzenia, w jednym z paneli na temat turystyki kulinarnej wzięła udział Dyrektor Biura ŚOT Agnieszka Sikorska, która opowiadała o zarządzaniu Szlakiem Kulinarnym „Śląskie Smaki”, w kontekście obecnego kształtu rynku oraz nadchodzących trendów

  • XII Festiwal "Śląskie Smaki" w Koszęcinie

 

          2016

  • 4-6 III 2016 - blogerzy podróżniczy i kulinarni na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki” - zaznajomienie się z ofertą lokali szlaku (Restauracja Szybu Maciej w Zabrzu, Restauracja Pod Prosiakiem w Tychach, Stara Karczma w Jeleśni, Restauracja Korbasowy Dwór w Cieszynie) i udział w warsztatach kulinarnych (Szyb Maciej) oraz poznanie kulturowo-historycznego tła, które pokazało dlaczego potrawy poszczególnych kuchni województwa śląskiego są szczególne

  • 18-20 III 2016 - Szlak Kulinarny „Śląskie smaki” na Targach GLOBalnie - oferował odwiedzającym nie tylko szeroką ofertę turystyczną, ale również ciekawą ofertę kulinarną. Przez 3 dni restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” serwowały dania kuchni regionalnej, jak i szybkie przekąski inspirowane produktem tradycyjnym

  • 14-16 X 2016 - Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” (przedstawiciel Śląskiej Organizacji Turystycznej) promował swoją ofertę podczas 3 dni targowych jako reprezentant Konsorcjum Polskie Szlaki Kulinarne, podczas pierwszej edycji targów turystycznych WORLD TRAVEL SHOW w Nadarzynie k/Warszawy

  • XI Festiwal "Śląskie Smaki" w Katowicach 


    2015

  • 27-29 III 2015 - na terenie Centrum Targowego FairExpo w Katowicach, podczas Międzynarodowych Targów Turystyki GLOBalnie - dystrybuowany przewodnik kulinarno-turystyczny Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”,  zajął II lokatę w konkursie na najlepsze wydawnictwo

  • 16 XII 2015 - przedstawicielka Śląskiej Organizacji Turystycznej odebrała w Brukseli nagrodę EDEN (European Destination of Excellence) w Międzynarodowym Konkursie na Najlepszą Europejską Destynację Turystyczną. Wyróżnienie przyznane przez Komisję Europejską otrzymał Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”. 11 VI 2015 roku Szlak Kulinarny został laureatem polskiej edycji Międzynarodowego Konkursu na Najlepszą Europejską Destynację Turystyczną EDEN (European Destination of Excellence), nagroda ma charakter nie tylko prestiżowy, laureaci otrzymują tytuł „Najlepszej Europejskiej Destynacji EDEN”, włączani są do sieci Najlepszych Europejskich Destynacji Turystycznych i uczestniczą we wspólnej międzynarodowej promocji

  • X Festiwal "Śląskie Smaki" w Wiśle


    2014

  • 17-18 V 2014 roku Study tour dziennikarzy magazynu National Geographic Traveller po Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki” 

  • IX Festiwal "Śląskie Smaki" w Zawierciu


    2013

  • Rusza konkurs „Poznaj Śląskie Smaki” - kupując choć jedno z dań menu Śląskie Smaki w lokalu można otrzymać pieczątkę. Gdy zbierze się ich 7, wystarczy wypełniony konkursowy kupon wysłać do Śląskiej Organizacji Turystycznej. Szczegóły zabawy w regulaminie na naszej stronie internetowej www.slaskiesmaki.pl. Zapraszamy do kulinarnych podróży!

  • 24 IV 2013 - Śląska Organizacja Turystyczna zaprezentowała dziennikarzom i blogerom nowe lokale Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”

  • 18 X 2013 - podczas Międzynarodowych Targów Regionów i Produktów Turystycznych Tour Salon w Poznaniu - Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” został wybrany Najlepszym Produktem Turystycznymi Polski

  • 12 XI 2013 - odbyło się spotkanie przedstawicieli Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”, a podczas spotkania omówiono dotychczasowe działania promujące i rozwijające szlak, dyskutowano również nad planami i akcjami promocyjnymi mającymi na celu zwiększenie liczby turystów odwiedzających Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”

  • VIII Festiwal "Śląskie Smaki" w Bielsku-Białej 


    2012

  • Śląska Organizacja Turystyczna otrzymuje dotację z Ministerstwa Sportu i Turystyki - pieniądze zostały przeznaczone na projekt certyfikacji restauracji i lokali gastronomicznych w celu stworzenia nowego produktu turystycznego – Szlaku Kulinarnego województwa śląskiego

  • Certyfikacja lokali gastronomicznych i utworzenie Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”

  • Promocja i rozwój nowego produktu – od X 2012

  • 23 X 2012 - konferencja prasowa inaugurująca działalność Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” oraz prezentacja pierwszych 23 lokali tworzących nowy markowy produkt turystyczny, połączona z wręczeniem certyfikatów członkostwa w Szlaku Kulinarnym

  • 17 XI 2012 - Szlak Kulinarny w TVP Katowice, cykl programów „Rączka gotuje na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki” - szlakowe restauracje i potrawy z ich menu „Śląskie Smaki” będą prezentowane w TVP Katowice

  • VII Festiwal "Śląskie Smaki" w Chorzowie


    2011

  • Wprowadzenie nowej identyfikacji wizualnej Festiwalu „Śląskie Smaki”

  • Wydanie Zbioru przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego i przygotowanie zasad certyfikacji lokali

  • Rozpoczęcie prac przygotowawczych

  • Inwentaryzacja zasobów

  • VI Festiwal "Śląskie Smaki" w Gliwicach

    2010
  • Stworzenie strategii marketingowej „Śląskie Smaki”

  • Prace nad koncepcją Szlaku Kulinarnego

  • V Festiwal "Śląskie Smaki" w Złotym Potoku


    2009

  • IV Festiwal "Śląskie Smaki" w Pszczynie


    2008

  • III Festiwal "Śląskie Smaki" w Raciborzu 


    2007

  • II Festiwal Kuchni Śląskiej w Cieszynie - otrzymał Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej na Najlepszy Produkt Turystyczny Roku 


    2006

  • I Festiwal Kuchni Śląskiej w Ogrodzieńcu zorganizowany przez Śląską Organizację Turystyczną. Impreza wpisywała się w projekt Polskiej Organizacji Turystycznej zakładający promocję kuchni polskiej.