Polywka łowięzio z gałuszkami wątrobianymi

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Polywka łowięzio:

  • 1 kg wołowiny z kością
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zup

Gałuszki wątrobiane: 

  • 20 dkg wątroby wołowej
  • 60 dkg cebuli
  • 1 jajo
  • 3 dkg bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

 

Opis przygotowania:

Polywka łowięzio

Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy na wolnym ogniu. W połowie gotowania dodajemy włoszczyznę, doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą do zup. 

Gałuszki wątrobiane

Wątrobę mielimy dodając cebule, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i majeranek. Łyżeczką kładziemy ciasto na wrzącą, osoloną wodę, odcedzamy i podajemy do wcześniej przygotowanej polywki.

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Łączki podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  17