Siemieniotka z kaszą jęczmienną

Odsłuchaj tekst

Składniki: 

  • 1 kg nasion konopi
  • 1 cebula
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • sól
  • cukier
  • pieprz

 

Opis przygotowania:

Gotować nasiona konopi, odlewając wodę kilka razy, aby pozbyć się smaku goryczy.

Kiedy nasiona konopi zaczną pękać należy je odcedzić i ucierać drewnianą pałką na sitku, przelewając wodą, aby uzyskać mleczko. Powstałe mleczko zagotować z wodą i główką cebuli. Wygotowaną cebulę wyjąć, a do mleczka dodać słodką śmietanę. Przyprawić pieprzem, solą i cukrem. Zupę podawać z kaszą jęczmienną uprażoną.

Nazwa potrawy pochodzi od głównego składnika: konopi lnianych czyli siemienia lnianego. Stare, wigilijne danie śląskie. Według wierzeń ludowych potrawa ta miała magiczną moc dzięki dużej ilości zawartych w niej ziaren.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Dąbrowy Górniczej-Tucznawy podczas I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu.

Wyświetlenia:  297