Składniki:
Opis przygotowania:
Gotować nasiona konopi, odlewając wodę kilka razy, aby pozbyć się smaku goryczy.
Kiedy nasiona konopi zaczną pękać należy je odcedzić i ucierać drewnianą pałką na sitku, przelewając wodą, aby uzyskać mleczko. Powstałe mleczko zagotować z wodą i główką cebuli. Wygotowaną cebulę wyjąć, a do mleczka dodać słodką śmietanę. Przyprawić pieprzem, solą i cukrem. Zupę podawać z kaszą jęczmienną uprażoną.
Nazwa potrawy pochodzi od głównego składnika: konopi lnianych czyli siemienia lnianego. Stare, wigilijne danie śląskie. Według wierzeń ludowych potrawa ta miała magiczną moc dzięki dużej ilości zawartych w niej ziaren.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Dąbrowy Górniczej-Tucznawy podczas I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu.