Składniki:
Opis przygotowania:
Przygotowujemy wywar z gołębia i włoszczyzny, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę bulwę kalarepy. Z liści kalarepy oraz kaszy zmieszanej z mięsem z ugotowanego uprzednio gołębia zwijamy gołąbki. Obsmażamy je na margarynie i dusimy w wywarze. Tak przygotowanego, przekrojonego na połowę gołąbka wkładamy na głęboki talerz i zalewamy zupą.
Kalarepa sadzona w każdym przydomowym ogródku jak i hodowane przez większość Ślązaków były tanimi i łatwo dostępnymi produktami. Dzięki fantazji i pomysłowości śląskich gospodyń pomagały żywić wiele rodzin.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Valdi Plus” z Mikołowa podczas VI "Śląskie Smaki", który odbył się w 2011 r. w Gliwicach. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.