Zupa z oberiby z krupami i gołębiami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1,2 l wywaru z gołębia i włoszczyzny
  • 0,7 kg kalarepy
  • 2 duże gołębie
  • 80 dkg kaszy
  • liście kalarepy
  • 100 g śmietany
  • 50 g masło
  • 50 g mąki
  • przyprawy do smaku

 

Opis przygotowania:

Przygotowujemy wywar z gołębia i włoszczyzny, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę bulwę kalarepy. Z liści kalarepy oraz kaszy zmieszanej z mięsem z ugotowanego uprzednio gołębia zwijamy gołąbki. Obsmażamy je na margarynie i dusimy w wywarze. Tak przygotowanego, przekrojonego na połowę gołąbka wkładamy na głęboki talerz i zalewamy zupą.

Kalarepa sadzona w każdym przydomowym ogródku jak i hodowane przez większość Ślązaków były tanimi i łatwo dostępnymi produktami. Dzięki fantazji i pomysłowości śląskich gospodyń pomagały żywić wiele rodzin.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Valdi Plus” z Mikołowa podczas VI "Śląskie Smaki", który odbył się w 2011 r. w Gliwicach. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  19