Dworska roladka z gęsi z jabłkiem, gruszką, śliwką z czarnymi kluskami, sosem jarzębinowym i surówką z kalarepy podanej na kozim serze

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Rolada z gęsi:

  • 150 g filetu z gęsi bez skóry
  • 1/6 jabłka
  • 1/6 gruszki
  • 4 śliwki suszone
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól morska gruba, tymianek
  • smalec z gęsi - przetopiony łój z gęsi (0,5l ) do duszenia rolady

Kluski śląskie:

  • 80 g ugotowanych ziemniaków
  • 50 g ziemniaków surowych (startych, odciśniętych)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • pół jajka

Sos jarzębinowy:

  • 2 łyżki konfitury jarzębinowej
  • 1/2 łyżki konfitury żurawinowej
  • sok z ¼ pomarańczy
  • 20 ml wina wytrawnego czerwonego

Surówka z kalarepy:

  • kalarepa
  • łyżka majonezu
  • koperek świeży
  • ogórek zielony
  • cukier
  • sok z cytryny
  • ½ ząbka czosnku
  • ser kozi dojrzewający (np. Melusine Rolada Pleśniowa)

 

Opis przygotowania:

Pierś z gęsi rozklepujemy, dodajemy pokrojone w plasterki jabłko, gruszkę i śliwki, wymieszane wcześniej z miodem. Zwijamy w roladę. Posypujemy z góry solą morską i tymiankiem. Przygotowujemy sos jarzębinowy i surówkę z kalarepy (podajemy ją na na kozim serze).

Gęsina zawsze królowała na pszczyńskim dworze Promnitzów i Hochbergów jako rarytas i przysmak.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Stara Piekarnia” z Pszczyny podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  630