Składniki:
Golonko:
Śląski szałot:
Opis przygotowania:
Golonko
Kapustę kiszoną parzymy na wrzątku, dodajemy grzyby przesmażone z cebulą, przyprawiamy. Z golonka usuwamy kość, robimy tzw. kieszeń, do której wkładamy przygotowaną kapustę. Całość obwijamy sznurkiem lub wkładamy do siatki masarskiej. Gotujemy z przyprawami ok. 1,5 godz.
Śląski szałot
Ziemniaki gotujemy w łupinach, dodając do gotowania kminek. Boczek wędzony i cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy. Ugotowane ziemniaki, ogórki kiszone (bez skóry) kroimy w kostkę. Mieszamy i dodajemy przesmażony boczek z cebulą, doprawiamy do smaku przyprawami i siekaną zieloną pietruszką. Można spotkać różne wersje tego typu szałotu np. ze śledziem, jabłkiem kwaśnym, gotowaną marchewką. Do golonka podajemy szałot bez śledzia.
Potrawa sporządzona przez Kilerów Dwóch (Hotel Qubus Katowice) podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów.