Korytko ze zbijaczką: werflajsz z wątrobą z fetu, kapusta zasmażana, ziemniaki

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • serce
  • nerki
  • ozorek
  • podgardle
  • ½ głowy
  • golonko
  • ½ kg wątroby
  • ½ kg słoniny
  • chleb
  • musztarda
  • ziemniaki
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 kg białej kapusty

 

Opis przygotowania:

W osolonej wodzie gotujemy serce, nerki, ozorek, podgardle, głowę i golonko. Słoninę wytapiamy. Przecedzamy skwarki i w pozostałym tłuszczu smażymy kawałki wątroby. Podsmażoną wątrobę podajemy z chlebem i musztardą. Do ugotowanych podrobów polecamy ziemniaki i kapustę zasmażaną. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Folklorystyczny „Familijo” ze Skrzyszowa podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach.

Wyświetlenia:  491