Składniki:
Nadzienie:
Zalewa:
Opis przygotowania:
Pieczeń:
Mięso wkładamy do zalewy na 2-4 dni. Po tym czasie wyjmujemy je, odsączamy, oprószamy solą i mąką i zarumieniamy na tłuszczu. Przekładamy do rondla, dodajemy tłuszcz, wodę, cebulę z zalewy oraz pokrojoną w drobną kostkę włoszczyznę. Dusimy na małym ogniu.
Nadzienie:
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy, a gdy przestygnie, mieszamy z bułką tartą i masłem.
Uduszoną pieczeń tniemy w cienkie podwójne płaty (nie przecinamy do końca), między nie wkładamy farsz. Tak przygotowane mięso pieczemy w brytfannie, doprawiamy zasmażką.
Potrawa została sporządzona przez Sołectwo Babice podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach.