Składniki:
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni układamy przepiórki, doprawiamy solą, jarzynką warzywną, curry, papryka mieloną i odrobiną sambalu. Całość smażymy do uzyskania miękkości.
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy i robimy pure z dodatkiem śmietany i mąki. Na blachę z piekarnika nakładamy pergamin, wyciskamy przez rękaw dekoracyjny małe różyczki i pieczemy w piekarniku w temp. 180˚C na złoty kolor. Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Ze śmietany, mąki i przypraw przygotowujemy sos śmietankowy. Danie dekorujemy wg uznania natką pietruszki czy inną zieloną dekoracją.
Potrawa została sporządzona przez Team Rodzinny z Czarkowa podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.