Składniki:
Opis przygotowania:
Dwa filety z ryby przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, dwa ugotowane jajka pokrojone w kosteczkę i posiekaną pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Resztę filetu rozbijamy, nakładamy na nią farsz i zawijamy w folię. Pieczemy w piekarniku ok. 1 godzinę w temp 160°C.
Sałatka ziemniaczana:
Włoszczyznę, ziemniaki i jajka gotujemy i kroimy w kostkę. Następnie dodajemy zielony groszek, pokrojony w kostkę ogórek kiszony i wszystko mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem wg własnego uznania. Podajemy ładnie udekorowane.
Potrawa sporządzona przez Zespół Szkół Zawodowych z Raciborza podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.