Karczek zawijany z mięsem mielonym i grzybami leśnymi, modro kapusta, kluski fusate z sosem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Karczek:

  • 1,3 kg karczk
  • 0,5 kg mielonej łopatki
  • 10 dag suszonych grzybów leśnych
  • 2 jaja
  • 0,5 kostki margaryny
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, kminek mielony, majeranek, olej (by dodać nieco pikanterii można dodać ostrej papryki)
  • mała śmietana do sosu
  • 2 łyżki mąki

Kluski fusate:

  • 1,2 kg ziemniaków surowych
  • 0,6 kg ziemniaków gotowanych
  • mąka ziemniaczana

Modro kapusta:

  • główka kapusty czerwonej
  • 3 cebule
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz

 

Opis przygotowania:

Karczek zawijany z mięsem mielonym i grzybami leśnymi, modra kapusta i kluski fusate:

Karczek rozklepać, grzyby namoczyć, połączyć z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami i wyrobić na jednolita masę. Na rozklepany karczek nałożyć farsz i zwinąć jak roladę. Piec w temperaturze 200oC przez pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec jeszcze przez około 2 godziny.

Modro kapusta:

Kapustę drobno poszatkować, zalać wrzątkiem i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego soli i pieprzu. Następnie skropić octem, dodać podsmażoną cebulę i doprawić do smaku cukrem pieprzem i solą.

Kluski fusate:

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez prasę, surowe ziemniaki zetrzeć i dobrze odcisnąć, oba składniki połączyć dodać mąki ziemniaczanej, dobrze wyrobić i formować kluski. Gotować w lekko osolonej wodzie.

 

Danie pochodzi z domu rodzinnego jednej z uczestniczek konkursu Ireny Szkutek. Ten przepis przekazała jej babka Łomozik Anna z Pierśca. Było to danie świąteczne serwowane przy okazji większych uroczystości rodzinnych i świąt.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Willa Słoneczna” z Dębowca podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.

Wyświetlenia:  133