Polędwiczka z suma z Jeziora Goczałkowickiego wędzonego w sosie musztardowo-miodowym z pieczonym chlebem tostowym

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 kg filetów z suma
  • 100 g musztardy
  • 100 g miodu
  • chleb tostowy
  • cytryna
  • czosnek
  • pieprz
  • sól

 

Opis przygotowania:

Filety z suma przyprawiamy, nacieramy czosnkiem i zwijamy w roladki, które zwinięte sznurkiem odstawiamy na 1 dzień w chłodne miejsce. Tak zapeklowane roladki wędzimy przez ½ godziny na drewnie owocowym. Po ostygnięciu kroimy w plastry i podajemy z sosem i chlebem tostowym.

Sos: roztapiamy miód, dodajemy musztardę i przyprawy.

Sum goczałkowicki - ryba, którą wędkarze od lat łowią w wodach Jeziora Goczałkowickiego. Sum jest rybą tłustą i dlatego należy do najsmaczniejszych i króluje na naszych stołach.

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  250