Zupa szpinakowa

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 450g szpinaku
  • 150g selera tartego
  • 150g pietruszki
  • 150g marchwi
  • 2 szt jaj
  • 200g ziemniaków
  • 600g wołowiny rosołowej
  • 400g porcji drobiowej rosołowej
  • 100g mąki wrocławskiej
  • pieprz
  • ziele angielskie całe
  • sól
  • liść laurowy
  • curry
  • maggi - wg smaku

 

Opis przygotowania:

Mięso rosołowe (wołowe i drobiowe) gotujemy wraz z zielem angielskim całym i liściem laurowym. Do wywaru dodajemy potarty seler, pietruszkę, marchewkę. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy wszystko na miękko dodając szpinak (mrożony rozdrobniony lub zielony drobno pokrojony). Robimy zasmażkę z mąki pszennej dodając do zupy i zagęszczamy rozmieszanym jajkiem. Zupę przyprawiamy do smaku.

 

 

Potrawa została sporządzona przez "Team" rodzinny z Czarkowa podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach.

Wyświetlenia:  3110