Zupa z bani (zupa z dyni)

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Zupa:

  • ok. 70 dag miąższu dyni
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki wody
  • sól i cukier trzcinowy do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kilka goździków

Kluseczki:

  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka masła
  • 10 dag mąki razowej orkiszowej
  • sok z połówki cytryny
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • migdały do dekoracji

 

Opis przygotowania:

Miąższ dyni kroimy w kosteczkę, zalewamy wodą, dodajemy goździki i gotujemy do miękkości. Przecieramy przez sito. Mleko mieszamy z mąką i dodajemy do zupy. Po zagotowaniu doprawiamy sokiem z cytryny, solą i cukrem trzcinowym. Na końcu zaprawiamy zupę śmietanką. Ze składników na kluseczki zgniatamy ciasto dość twarde. Ścieramy je na tarce w łezkę i gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie do miękkości. Zupę podajemy z kluseczkami, posypaną uprażonymi na suchej patelni migdałami, jeśli ktoś lubi - z odrobiną cynamonu.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Ninę z Familijom z Tarnowskich Gór podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  246