Schab wędzony, pasztetowa, salceson i chleb

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Schab wędzony:

  • 1 kg schabu
  • sól
  • czosnek
  • saletra
  • jałowiec
  • cukier

Pasztetowa:

  • 2 kg podgardla wieprzowego
  • 1 kg surowego boczku
  • 0,5 kg wątroby
  • 1 średnia cebula
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

Salceson:

  • 2 golonka wieprzowe
  • 1 kg serc
  • 1 kg ozorów
  • 0,5 kg nerek
  • 4 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

 

Opis przygotowania:

Schab wędzony:

Schab peklujemy przez 7 dni (w soli, czosnku, jałowcu, saletrze i cukrze) i wędzimy w wędzarni przydomowej przez ok 4 godziny.

Pasztetowa: 

Podgardle wieprzowe i boczek gotujemy, następnie ostudzamy, kroimy w paski i mielimy dwukrotnie. Wątrobę wieprzową parzymy w temp. 80oC około 15 minut, kroimy w paski i mielimy, dodajemy mieloną cebulę. Farsz przyprawiamy pieprzem, solą, zielem angielskim mielonym. Całość dobrze wyrabiamy i nadziewamy w osłonki kiełbasiane i parzymy w temp. 90o-95o przez ok. 1 godz.

Salceson:

Podroby wieprzowe (serca, nerki, ozory) z dodatkiem golonek gotujemy, wszystko kroimy w kostkę. Farsz przyprawiamy pieprzem, solą, zielem angielskim mielonym, czosnkiem. Całość dobrze mieszamy i napełniamy osłonki typu 10, dobrze zabezpieczamy końcówki i parzymy w temp 90o-95o przez ok. 1 godz.

 

Potrawa została sporządzona przez „Team Rodzinny” z Czarkowa podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  86