Składniki:
Opis przygotowania:
Kapustę poszatkować, ugotować, odcedzić skropić sokiem z cytryny dodać utartą marchew i jabłko oraz pokrojoną w kostkę cebulkę dodać olej i przyprawy wymieszać. Polędwiczki nadziać grzybami posolić i popieprzyć, piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180oC. Sporządzić sos z pozostałej części grzybów. Cebulę pokroić, podsmażyć na maśle, dodać grzyby, przyprawić i dodać śmietanę. Pęczak ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę podsmażyć na maśle, dodać koncentrat i ugotować pęczak. Podawać pokrojoną w plastry polędwicę polaną sosem z pęczakiem i kapustą modrą.
Potrawa została sporządzona przez Zasadniczą Szkołę Zawodową w Żarkach podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.