Składniki:
Opis przygotowania:
Żelatynę namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę wrzącej wody, żółtka utrzeć z cukrem do białości dodając kakao i rum kokosowy. Z dobrze schłodzonych białek ubić sztywną pianę, do żółtek dodawać partiami ubite białka i żelatynę, lekko podmieszać. Gotowy krem wlać do salaterek i wstawić do lodówki. Można serwować w salaterkach, martinówkach i w półmiskach.
Śląski smakołyk serwowany już od XIX wieku, spotykany najczęściej na weselach. Lekki, puszysty, orzeźwiający krem, przygotowany na dziesiątki sposobów. Szpajza wywodzi się z Górnego Śląska.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Zawodowych z Raciborza podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.