Składniki (na 6 porcji):
Opis przygotowania:
Cebulę podsmażyć na maśle, aż zmięknie. Marchewkę obrać, pokroić w talarki i dodać do cebuli razem z pokrojonymi na małe kawałki suszonymi owocami. Wszystko zalać sokiem z pomarańczy. Dodać miód, startą skórkę z pomarańczy, zagotować i dusić na małym ogniu, aż marchewka i owoce będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem oraz cynamonem.
Cymes jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. słowo „cymes” oznacza coś pysznego, coś przesadnie wymyślnego. ta słodka i soczysta potrawa jest często poddawana długiemu duszeniu lub pieczeniu w niskich temperaturach, aż nabierze złotego koloru i wspaniałego smaku, symbolu szczęśliwego roku. pokrojona w talarki marchewka ma tu imitować monety, wróżąc tym samym dostatek pieniędzy przez cały rok.
Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT