Składniki (na 10 porcji 150 g mięsa, 100 g sosu):
Opis przygotowania:
Wołowinę i wieprzowinę pokroić na 10 plastrów, uformować fileciki, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do płaskiego rondla, podlać częścią bulionu i dusić do miękkości. Fasolkę obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić na ok. 3-centymetrowe kawałki. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotować. Do sosu dodać obrane i pokrojone w plasterki ogórki kiszone i fasolkę szparagową, chwilę dusić, wymieszać. W żaroodpornych kokilkach ułożyć kolejno: ugotowane i obrane pokrojone w ósemki ziemniaki, po jednym fileciku wołowym i wieprzowym, polać sosem i zapiec w gorącym piekarniku.
Potrawa typowo męska. Cieszyła się dużą popularnością zwłaszcza w rodzinach górniczych. Przygotowywana na Barbórkę i święta rodzinne.
Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT