Bołla - kruszon

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 900 g różnych owoców z syropu (morele, mandarynki, ananas w kostkach, pomarańcze, truskawki, maliny lub brzoskwinie)
  • 1 butelka wina białego półsłodkiego
  • 1 butelka szampana
  • 150 g brandy lub koniaku
  • 1 l wody mineralnej
  • syrop z owoców

 

Opis przygotowania:

Owoce pokroić w dużą kostkę, przełożyć do szklanej wazy – bołli, dodać wino, wodę mineralną, winiak i część syropu z owoców. Schłodzić, przed podaniem wlać szampana i porcjować szklaną chochelką do szklanych, a najlepiej kryształowych, filiżanek.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  518