Apfelmus (mus z jabłek)

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1400 g jabłek winnych (antonówka, złota reneta)
  • 6 białek z jaj
  • 120 g cukru
  • 15 g żelatyny
  • 8g mielonego cynamonu
  • 100 ml białego wina

 

Opis przygotowania:

Białka dobrze schłodzić. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka drobno pokroić, rozprażyć w rondlu, wlać wino i gotować na małym ogniu. Schłodzić, zmiksować z cynamonem i cukrem. Wcześniej namoczoną w zimnej przegotowanej wodzie żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę wrzącej wody. Białka ubić na sztywną pianę, dokładnie wymieszać ze zmiksowanymi jabłkami, dodając ciepłą żelatynę. Rozlać do pucharków, schłodzić, udekorować listkami melisy lub mięty.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  381