Lin po polsku w szarym sosie

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 lin (ok. 1500 g)
  • 80 g masła
  • 60 g mąki
  • 30 g cukru
  • 80 g piernika
  • 1 cytryna
  • 30 g rodzynek
  • 30 g migdałów
  • 120 ml czerwonego wina

 

Opis przygotowania:

Rybę ułożyć na wkładce wanny do gotowania ryb i włożyć do gorącego wywaru rybnego. Gotować bardzo powoli 35 minut, wyjąć i skropić wywarem, aby ryba nie obeschła. Wywar odparować do 750 ml.

Przyrządzić karmel: cukier skarmelizować, dolać 3 łyżki wody i zagotować. Zrobić rumianą zasmażkę i rozprowadzić wodą i winem. Piernik pokruszyć, zalać 250 ml wywaru, rozgotować, przetrzeć przez sito i włożyć do sosu. Dodać sól, karmel i sok z cytryny, włożyć rodzynki oraz pokrojone w paseczki migdały, zagotować. Rybę przed podaniem zagrzać w piekarniku, podawać z sosem.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni myśliwskiej

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  77