Ziemnioczonka z kondrotkiem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 000 g ziemniaków
  • 1,5−2 l wody
  • 200 g margaryny
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • 0,5 selera
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka mąki
  • kminek, ziele angielskie, liść laurowy, kondrotek (bluszczyk kurdybanek)

 

Opis przygotowania:

Pokrojoną cebulę podrumienić na margarynie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew stratą na grubej tarce, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę soli. Wszystko razem podrumienić, mieszając. Zalać wodą. Gotować około 40 minut. Na końcu rozrobić łyżkę mąki w szklance mleka − wlać do zupy i zagotować. Dodać pokrojony kondrotek, przyprawić do smaku.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  410