Botwinka z jajkiem sadzonym i ziemniakami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 pęczki botwiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 – 4 cebulki dymki
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany
  • kwasek cytrynowy
  • siekany koperek i szczypiorek po dwie łyżki
  • cukier, sól i pieprz według uznania
  • 3 ziemniaki gotowane na parze
  • 4 jajka

 

Opis przygotowania:

Świeżą botwinę opłukać, osaczyć, poobcinać korzonki i pokrajać w cienkie paseczki. Masło wyłożyć do rondla, a gdy się roztopi dodać pokrojony drobno czosnek i dymkę oraz botwinę i lekko poddusić. Zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać cukier, kwasek cytrynowy i dusić ok. 15 min. Gdy botwinka jest miękka dolać wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, podprawić mąką, zagotować, połączyć ze śmietaną. Tłuszcz rozgrzać na patelni, świeże, umyte jajka wybijać ostrożnie tuż nad patelnią jedno obok drugiego, tak żeby się żółtka nie rozlewały. Gdy białka się zetną lekko posolić i posypać pieprzem. Ugotowaną zupę wylać na talerz, ułożyć pokrajane w plastry ugotowane na parze ziemniaki i jajko sadzone i posypać zieleniną.

Buraki to oprócz ziemniaków, kapusty, kalafiora oraz innych fruktów bardzo popularne warzywo uprawiane w naszym regionie od bardzo dawna. A z kolei botwinka to jedna z zup, która jest od dawna na terenie powiatu kłobuckiego bardzo popularna i gotowana, gdy tylko pojawią się młodziutkie namiastki buraczków tzw. botwina w przydomowych warzywnikach. Przy okazji grządki buraków są poprzerywane, co daje gwarancję pojawienia się wspaniałych okazów w okresie jesieni na buraczane przetwory na zimę. Botwinka to zupa nie tylko pożywna, zdrowa ale i smaczna, szczególnie chętnie spożywana w cieplejsze dni.

 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  400