Kruchy ptyś podany z jabłkami, rabarbarem i kremem budyniowym

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 4 porcje):

  • 50 g rabarbaru
  • 20 g jabłek
  • 10 ml soku z cytryny
  • 80 g cukru
  • 40 g wody
  • 40 g mleka
  • 95 g masła
  • 1 g soli
  • 95 g mąki pszennej
  • 80 g jajek
  • 100 ml mleka
  • laska wanilii

 

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto parzone, na górę ułożyć ciasto kruche, wypiekać. Osobno przygotować jabłka i rabarbar, dusić około 10 minut. Dodać sok z cytryny.
Deser podawać z kremem budyniowym.

Danie zainspirowane tradycyjną szarlotką podawaną na śląskich biesiadach.

 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Hotelu Spa Laskowo z Jankowic podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  44