Składniki:
Opis przygotowania:
Upieczoną dynię i paprykę gotować w bulionie, dodać śmietanę, blendować, przecierać przez sito i doprawić do smaku.
Sposób podania: Zupę podawać z dodatkiem z wędzonego pstrąga w dymie bukowym, z pieczonym pomidorkiem, prażonym koperkiem i jeżynami.
Zupa z dyni na Śląsku spotykana była najczęściej we wsiach, gdzie gospodynie w swoich przydomowych ogródkach ochoczo je uprawiały. Dynie w okresie dojrzewania ozdabiały ogródek, a po zbiorach przygotowywano z nich zupę gotowaną na mleku.
Dynia zastosowanie miała również w piklach, konfiturach i kompotach.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację Kameralną Hotelu Piaskowego z Pszczyny podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów.