Zupa kartoflanka śląska

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • kawałek boczku
  • pętko kiełbasy
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczkę majeranku
  • 1 cebula
  • 8 dużych ziemniaków
  • 1 marchewkę
  • 1 pietruszkę i kawałek selera
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kostki bulionu drobiowego na wywar
  • 1 łyżka mąk
  • 200 ml śmietany 12%

 

Opis przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę oraz kiełbasę obraną ze skórki.
W garnku, w którym będzie gotowana zupa rozgrzać smalec i podsmażyć kiełbasę oraz boczek, potem dodać majeranek i cebulę pokrojoną w kostkę – smażyć aż cebula się zeszkli.
W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w niezbyt grubą kostkę po czym dodać je do garnka, doprawić solą i pieprzem, mieszać i smażyć wszystko przez kilka minut.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dolać wcześniej przygotowany wywar. Całość gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Po tym czasie zaciągnąć zupę mąką rozprowadzoną w śmietanie (tak żeby nie było grudek) zagotować by mąka straciła surowość.

To jest bardzo stara polska zupa którą gotowano od pokoleń, gdy nie było co do garnka włożyć, dziś jej przepis jest trochę ulepszony ale tak samo smakuje.

 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Stowarzyszenie Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.

Wyświetlenia:  18881