Kołocz wiślański z serem

Odsłuchaj tekst

Pyszny kołocz z delikatnym serem. Kołocz jest tradycyjnym ciastem obrzędowym, szczególnie ważnym podczas wesel i świąt.

Potrawa jest serwowana przez Chatę Olimpijczyka Jasia i Helenki, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Mąkę przesiewamy przez sito. Z mleka i drożdży robimy rozczyn, który wlewamy do przesianej mąki. Jajka ubijamy z cukrem. Roztapiamy masło. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy jajka z cukrem i wyrabiamy, dolewając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż przestanie się kleić do rąk, na końcu dodajemy sól. Oddzielnie wyrabiamy wszystkie składniki na posypkę. Na blachę układamy ciasto, na które dajemy posypkę. Pieczemy do zrumienienia.
Jaja ubić z cukrem, dodać maślankę z olejem i powoli mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę z papierem, zasypać grubo krojonym rabarbarem i wymieszaną posypką. Piec 1 godzinę w 180oC. Podawać z bitą śmietaną i posypać tartą czekoladą; można też podać z gałką ludów czekoladowych.
Wyrobić ciasto drożdżowe, zostawić do wyrośnięcia. Przełożyć je na blachę i ułożyć owoce. Podsypać cukrem i wcześniej przygotowaną posypką. Na koniec po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Zaparzyć herbatę z zielin, dodać sok i cukier.
Z podanych składników zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę, następnie wyłożyć rabarbar a na niego przygotowaną posypkę.

 

Wideoksiążka Kucharska Śląskie Smaki:

Wyświetlenia:  701