Wiślański sernik

Odsłuchaj tekst

Wyjątkowy, niezwykle puszysty sernik. 

Potrawa jest serwowana przez Chatę Olimpijczyka Jasia i Helenki, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Semiczek przygotowany na zimno, utrwalony żelatyną. Spód przygotowany na bazie przypraw korzennych i ciasta piernikowego - upieczonego, udekorowany polewą z białej czekolady. Podany na talerzykach deserowych lub w pucharkach.
Mąkę siekamy z margaryną, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto wykładamy na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części, 2 części ułożyć na blaszce, trzecią zostawić na posypkę. Ser zagnieść, dodać 4 ubite na śnieg białka, wyłożyć na ciasto. Pozostałe 4 białka ubić na pianę z 10 dkg cukru i ułożyć na serze; na pianę ułożyć posypki z trzeciej części ciasta.
Sernik po naszymu

 

Wyświetlenia:  128