Składniki (na 3 porcje):
Kuleczki mięsne:
Czips skorzonera:
Opis przygotowania:
Zrobić obróbkę wstępną warzyw (ziemniak, skorzenera, pietruszka). Warzywa pokroić i przesmażyć na maśle, potem podlewać wywarem z kaczki i gotować do miękkości. Zmiksować na gładki krem.
Pierś z kaczki zmielić z boczkiem wędzonym i przesmażoną cebulką, uformować kuleczki i panierować w pietruszkowej panierce (zmiksowana i wysuszona bułka tarta z pietruszką przez 20 min w 160 stopniach).
Obrać umytą skorzonerę i obieraczką zrobić cienkie paski, które potem należy usmażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu - tak powstaje nasz czips ze skorzonery.
Podawać w głębokim talerzu. Rozlać zupę, ułożyć kuleczki mięsne, czipsy ze skorzonery oraz świeże zioła.
Skorzonera to warzywo bulwiaste zapomniane już przez Ślązaków.
Potrawa została sporządzona przez drużynę "Kacper i Wiktoria ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim" podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.