Składniki:
Kacze udka duszone z jabłkiem we własnym sosie:
kasza jęczmienna w warzywach:
buraczki zasmażane:
Opis przygotowania:
Kacze udka:
Oczyszczone, umyte i osuszone na ściereczce udka kacze naciąć w drobną kratkę ostrym nożem od strony skórki i obsmażać na rozgrzanej patelni by wytopił się tłuszcz, a skórka się zarumieniła; przełożyć na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, dodać cebulę pokrojoną w grube piórka, a gdy cebula lekko się zrumieni podlewać niewielką ilością wody, dodać sól, pieprz i majeranek, przykryć pokrywą i dusić do miękkości mięsa. mniej więcej w połowie duszenia dodajemy jabłka wydrążone i pokrojone w ćwiartki jabłka ze skórką. Podczas duszenia co jakiś czas podlewamy niewielką ilością wody i pilnujemy by udka się nie przypaliły i nie przykleiły do patelni.
Od niepamiętnych czasów kaczki, a zwłaszcza tak zwane „pekiny” były bardzo chętnie hodowane oprócz innego drobiu (kury, gęsi, indyki, perliczki) i królików na terenie powiatu kłobuckiego.
Kasza w warzywach:
Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę oraz boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć w rondlu boczek na maśle, dodać cebulę i lekko poddusić. Włożyć starte warzywa i dusić je do miękkości. Wsypać kaszę i zalać wrzącą wodą. Gotować do miękkości kaszy mieszając od czasu do czasy by kasza nie przywarła do dna naczynia i ewentualne dolewać wody w razie potrzeby. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojone drobno liście selera, wymieszać.
Kasza jest popularna w powiecie kłobuckim podobnie jak ziemniaki i kluchy różnego rodzaju do dań obiadowych.
Buraczki zasmażane:
Ugotowane, ostudzone i obrane ze skórki buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuścić 2 łyżki smalcu, dodać mąkę, dobrze wymieszać i zasmażyć na lekko złoty kolor. Wyłożyć buraczki, dobrze wymieszać i smażyć ok. 15 minut dodając sól, cukier i sok z cytryny do smaku. Można dodać także pieprz według uznania. Propozycja podania: na dużym, płaskim talerzu ułożyć kaszę w formie kulek lub innych ozdobnych form z wykorzystaniem metalowych foremek, udka z jabłkami (kostkę udka zawijnąć papierową, naciętą serwetką), buraczki ułożyć na liściu zielonej sałaty całość ozdobić zieleniną.
Ze względu na walory smakowe i zdrowotne buraczki często i od bardzo dawna królują na stołach ziemi kłobuckiej jako przystawka warzywna do obiadu pod różnymi postaciami. Urodzajna gleba sprzyja uprawie buraków w kłobuckich wsiach.
Potrawa została sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.