Kartoflanka

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 0,70 kg (700 g) ziemniaków
  • 0,30 kg (300 g) smalcu
  • 0,10 kg (100 g) pietruszki
  • 0,20 kg (200 g) marchwi
  • litr maślanki
  • llitr wywaru wołowo-wędzonego
  • 0,10 kg bułki tartej
  • 1 szt. jajka

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki konfitować, a z pozostałych skrawków ziemniaka zrobić chipsy ziemniaczane i smażyć na głębokim tłuszczu. Z ugotowanych ziemniaków uformować kulki, doprawić solą i pieprzem, panierować i smażyć. Wywar wołowo-wędzony doprawić solą i pieprzem, zabielić maślanką.

Potrawa została sporządzona przez drużynę "Hotel Spa Laskowo Restauracja Orzech i Miód" z Jankowic podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  12