Roladki z karkówki z papryką, ogórkiem i pieczarkami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki
  • 20 pieczarek
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 papryka marynowana
  • 3 łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek oleju

 

Opis przygotowania:

Karkówkę rozbić na cienkie kotlety i przyprawić. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki. Ogórka pokroić na ćwiartki, a paprykę na paski. Na każdy kotlet nałożyć na całości pieczarki, następnie 2 ćwiartki ogórka i 2 paski papryki. Roladki obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto. Następnie roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 15 minut.
Podawać z ziemniakami i surówką.

 

Jest to danie tradycyjne. Wiąże się z tym, że co drugi rolnik hodował świnie, jak również uprawiał warzywa więc przygotowanie takiej potrawy nie nastręczało problemów. 

  

Potrawa została sporządzona przez Stowarzyszenie Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.

Wyświetlenia:  1661