Zupa ogórkowa

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 5-6 kiszonych ogórków
  • kości wieprzowe od schabu lub karczku
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 250 ml śmietany słodkiej
  • marchew
  • pietruszka
  • por
  • seler
  • 3 l wody

 

Opis przygotowania:

Dokładnie umyć kości, zalać wodą, dodać jarzyny, obgotować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wywaru, gotować do miękkości. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kiedy ziemniaki będą miękkie dodać starte ogórki próbując aby zupa nie była za kwaśna. Wszystko gotować przez kilka minut, wlać do zupy śmietanę, w razie potrzeby doprawić solą.

 

  

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.

Wyświetlenia:  518