Regeneracyjno zupa gulaszowa

Odsłuchaj tekst

Opis przygotowania:

Łopatkę wieprzową pokroić na kostkę 2x2 cm i podsmażyć na małej ilości oleju w garnku z przyprawami: czerwoną papryką, solą i pieprzem i odrobiną czosnku. Gdy mięso się zrumieni, dorzucić do garnka resztę składników: pieczarki, marchewkę, cebulę i zalać wodą. Dorzucić klasyczny zestaw przypraw: liść laurowy, ziele angielskie i trochę kolendry, gotować 2 godz. do całkowitej miękkości. Serwować w miskach, garnirować świeżymi liścikami (fleszami) bazylii.


Przepis na zupę gulaszową (gulasz-zuppe) jest od kilkudziesięciu lat w rodzinie wykonawcy, wg trdycji wyniesionej z domu babka serwowała go dziadkowi, który był wiejskim kowalem i pracował w hucie Andrzej Zawadzkie (dawniej Die Andreas Hutte). Na Śląsku Opolskim można spotkać różne wersje tej zupy: z wołowiną na kształt Strogonowa, z kluseczkami a'la Bogracz, natomiast proponowana wersja na bazie łopatki wieprzowej ma długoletnią tradycję.

 

Potrawa została sporządzona przez Karczmę Koszwice podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.

 

Wyświetlenia:  1452