Rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 1 porcję):

  • 150 g polędwicy wołowej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 300g kiełbasy
  • 150 g cebuli
  • 150 g ogórka kiszonego
  • musztarda
  • przyprawy

 

Opis przygotowania:

Rolada:

Polędwicę wołową nadziewać pokrojonymi w paski: boczkiem, kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym. Zawinąć, przyprawić. Piec w brytfannie ok. 1 godziny.


Kluski:

Ziemniaki potłuc z dodatkiem mąki, jaj i masła. Uformować w formie kluski śląskiej i gotować we wrzątku 8 minut.

Modro kapusta:

Kapusta czerwona, młoda, zszatkować, ugotować, następnie dodać do niej pokrojoą w drobną kostkę świeżą cebulę i smażony boczek wędzony. Całość
przyprawić octem, solą, pieprzem i cukrem.

Podawać jednoporcjowo na płaskich talerzach, w konfiguracji: rolada polana sosem, 5 klusek śląskich i 2 łyżki modrej kapusty.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Kuchnię Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Koszęcinie podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r.
w Koszęcinie.

Wyświetlenia:  1108