Hekele- Silesian herring salad

Play text

Traditional Silesian herring salad made with egg, sour cucumbers, onion and mustard. Served with bread.

It is served at the Smak Regionu Restaurant, which is listed on the Silesian Tastes Culinary Trail. 

Proven recipes:

Filety śledziowe (lub matijasy) wymoczyć i pokroić w paseczki. Ogórki kiszone i cebule pokroić w słupki, jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Sporządzić sos na bazie majonezu ze śmietaną lub jogurtem z dodatkiem musztardy. Przyprawić białym pieprzem i delikatnie wymieszać ze śledziami. Dla polepszenia smaku gotowe hekele odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
Śledzie, jajka, cebulę i ogórki kiszone (bez skóry) kroimy w drobna kostkę, doprawiamy musztardą i pieprzem, a następnie dokładnie łączymy wszystkie składniki. Podajemy z grzankami z chleba razowego lub tostowego.
Mus musztardowy: ubić śmietankę wymieszać z musztardą, doprawić do smaku. Wszystkie składniki pokroić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ułożyć dekoracyjnie na talerzu, ozdobić musem musztardowym.
Hekele: wymoczonego śledzia kroimy w drobną kostkę i mieszamy z cebulą i majonezem. Proszek z czarnej oliwki: pieczone oliwki bez pestek w wysokiej temperaturze ok. 170-190oC mielimy w termomix i przesiewamy przez drobne sitko.

 

Views:  171