"Rogata" cooler soup with cucumbers and radish

Play text

"Rogata" cooler soup with cucumbers and radish. Perfect for hot days.

it is served at the Rogata Inn, which belongs to the Silesian Tastes Culinary Trail.

Proven recipes:

Ser biały kroimy w kostkę i rozkładamy na talerzach. Maślankę łączymy ze śmietaną i ubijamy trzepaczką, by składniki się połączyły. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, sałatę i ogórek oraz przyprawy. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu na miseczkach z ziemniakami okraszonymi skwarkami z wytopionej słoniny, przesmażonej z cebulką lub smażonymi ziemniakami.
Botwinkę posiekać, ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce, zalać maślanką i jogurtem naturalnym, doprawić do smaku, podawać jajkiem przepiórczym.
Jogurt połączyć ze śmietaną, liśćmi mięty i zblendować na jednolita masę. Doprawić solą i cukrem. Schłodzić. Morele pokroić w drobną kostkę a część zblendować na jednolitą masę. Połączyć składniki by powstał mus z kawałkami owoców. Schłodzić.

 

Views:  53