Bigos śląski z kopytkami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Bigos:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 10 dag smalcu
  • 5 dag przecieru pomidorowego
  • 25 dag cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 dag mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Kluski:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

 

Opis przygotowania:

Ugotować kapustę kiszoną. Pokrojone w kostkę mięso i cebulę - usmażyć, dodać czosnek roztarty z solą, mąkę, przecier pomidorowy i doprawić do smaku. 

Zrobić kopytka - do ziemniaków przepuszczonych przez praskę dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto. Formować wałeczki, następnie pokroić ukośnie na nieduże romby i gotować w osolonej wodzie. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Ewę Kucharską z Katowic podczas III Śląskiej Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.

Wyświetlenia:  425