Comber z sarny na borówkowym sosie z dodatkiem czornych klusek z omastą i duszonych jabłek z ostrężynami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 80 dkg polędwicy z sarny
  • marynata (marchew, cebula, pietruszka, seler, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, jałowiec, wino czerwone wytrawne, oliwa)
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 10 dkg borówek brusznic
  • 2 dkg miodu
  • 10 dkg sklarowanego masła
  • 1 jajko
  • 20 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 kg ziemniaków
  • 6 jabłek
  • 10 dkg ostrężnic (jeżyn)
  • 1 cebula
  • 50 ml miodunki
  • 100 ml wina białego
  • olej
  • cukier
  • cynamon
  • tymianek
  • czosnek
  • przyprawa do zup
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • jałowiec
  • rozmaryn

 

Opis przygotowania: 

Comber marynujemy przez 12 godzin (inna część sarniny przez 1-2 dni). Szpikujemy boczkiem, przyprawiamy ziołami i smażymy na sklarowanym maśle z każdej strony, podlewamy czerwonym winem i krótko dusimy.

Czarne kluski przygotowujemy z gotowanych ziemniaków i kilku startych surowych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej (1/4 objętości ziemniaków) i jaja. Formujemy kluski z dziurką i gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody. 

Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na połówki. Obsmażamy na maśle i podlewamy winem, dodajemy ostrężnice i krótko dusimy. Przyprawiamy cukrem i cynamonem wg własnego uznania.

Sos: rozpuszczamy miód na patelni, dodajemy brusznice i podlewamy wszystko miodunką. Połowę sosu trzemy na sicie i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem kolorowym i solą, a następnie łączymy z całymi owocami brusznic.

Polędwicę układamy na sosie borówkowym z porcją duszonych jabłek i czarnymi kluskami, polanymi tłuszczem spod mięsa (w tradycyjnej kuchni śląskiej sosem polewamy kluski, a nie mięso, ale w tym przypadku jest to kuchnia dworska, więc sos trafia pod mięso, a kluski musimy omaścić, by nie były suche i gładko przechodziły przez gardło). Całość dekorujemy ostrężnicami, brusznicami i ziołami.

 

 

Potrawa sporządzona przez Zespół Szkół Ekonomicznych im. O. Langego z Wodzisławia Śląskiego podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  146