Składniki:
Królik pieczony ze śmietaną:
Sałata z modrej kapusty:
Fusate gałuszki:
Opis przygotowania:
Królik pieczony ze śmietaną:
Oczyszczonego królika dzielmy na porcje, nacieramy czosnkiem roztartym z solą. W brytfance roztapiamy 2 łyżki masła, układamy porcje mięsa i na każdą porcję nakładamy plaster wędzonego boczku, kawałek marchewki, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy. Pieczemy w piekarniku podlewając rosołem z kostki rosołowej. Gdy królik będzie już miękki sos podprawiamy kwaśną śmietaną.
Sałata z modrej kapusty:
Kapustę szatkujemy, gotujemy w osobnej wodzie, odcedzamy i dodajemy roztopioną słoninę i przyprawiamy do smaku.
Fusate gałuszki:
Ucieramy ziemniaki, odciskamy, dodajemy jajko, sól, wyrabiamy ciasto i formujemy kluski rzucając je na wrzącą osoloną wodę, gotujemy ok. 10 min.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Łączki podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.