Majoneziki rybne na sałatce jarzynowej

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Majoneziki z ryb (karpia):

  • 60 dkg fileta z karpia
  • 0,25 l majonezu
  • 30 dkg sałatki jarzynowej

Wywar:

  • 1,5 l wody,
  • 20 dkg włoszczyzny
  • liść laurowy
  • zieleangielskie
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • ciemne pieczywo, np. pumpernikiel

 

Opis przygotowania:

Rybę gotujemy w wywarze z włoszczyzny. Wyjmujemy z wywaru i miksujemy z łyżką majonezu (masa powinna być gęsta), układamy kolejno warstwami pieczywo, sałatkę jarzynową, masę rybną, całość polewamy majonezem.

 

 

Potrawa została sporządzona przez  „Karczmę pod Lotniskiem” z Bielska-Białej podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  194