Składniki:
Duszone gołębie lub przepiórki:
Opis przygotowania:
Przepiórki (gołębie) oprawiamy, płuczemy. Mięso (tuszki) owijamy plastrami słoniny, obwiązujemy nitką dodając sól, pieprz. Grzyby suszone namaczamy, pieczarki czyścimy, obieramy ze skórki, pokrajać w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przepiórki podsmażamy, podlewamy bulionem drobiowym, dusimy pod przykryciem około 30 minut. Grzyby podsmażamy z cebulką, dodajemy do przepiórek, zagotowujemy. Po 10 minutach wyjmujemy przepiórki. Dzielimy na połówki, do sosu dodajemy śmietanę rozrobioną z mąką, zagotowujemy. Porcję przepiórek wkładamy do sosu, podgrzewamy, doprawiamy do smaku. Możemy podawać z kaszą, młodymi ziemniakami lub gotowanymi warzywami.
Potrawa została sporządzona przez „Karczmę pod Lotniskiem” z Bielska-Białej podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów.