Krem cytrynowo-czekoladowy – szpajza dwusmakowa

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • skórka z cytryny 5 g
  • sok z cytryny 100 ml
  • jaja 10 szt.
  • żelatyna 30 g
  • czekolada gorzka 30 g
  • kakao 20 g
  • cukier 200 g
  • spirytus 40 ml
  • rodzynki
  • orzechy
  • migdały
  • kokos
  • skórka pomarańczowa

 

Opis przygotowania:

Krem cytrynowo-czekoladowy – szpajza dwusmakowa


Jaja parzymy, oddzielamy żółtka od białek, ubijamy białka z cukrem, dodając stopniowo żółtka ciągle miksując), dodajemy upłynnioną żelatynę, namoczone bakalie. Dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy sok z cytryny, a do drugiej rozpuszczone kakao i ewentualnie spirytus. Dzielimy na porcje układając warstwami i dekorujemy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrawa została sporządzona Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  74