Kaczka Rotmistrza

Odsłuchaj tekst

Kaczka Rotmistrza to miękka i aromatyczna pierś z kaczki podawana na glazurowanej czerwonej kapuście z żurawiną z dodatkiem sosu śliwkoweg. Do dania idealnie komponują się kluczeczki myśliwskie przygotowane z dodatkiem szpinaku, zapiekane z boczkiem i śmietaną.

Danie serwowane jest przez Zajazd Hetman, który znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Z kaczuchy wszystkie kości wybieramy, Zaprawą z każdej strony kaczkę nacieramy. Odkładamy ją na noc do miejsca zimnego, I niech sobie odpocznie do dnia następnego.
Filet z gęsi przyprawiamy wegetą, pieprzem, solą i majerankiem, następnie odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160oC przez 1 godzinę 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 130oC i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Pierś z kaczki z puree marchewkowym i carpaccio z buraka 24 godziny wcześniej zamarynować piersi z kaczki. Następnie spakować próżniowo i gotować sous vide w temperaturze 55oC przez 2 godziny. Następnie na mocno rozgrzaną patelnie grillową umieścić piersi skórą do dołu i smażyć, aż nabierze złotego koloru. Gotową kaczkę zostawiamy chwilą na talerzu, aby odpoczęła.

 

Wyświetlenia:  120