Zupa fifka-kartoflanka

Odsłuchaj tekst

Aromatyczna zupa ziemniaczana przygotowywana z dodatkiem marchwi i boczku. Gęsta i sycąca.

Potrawa jest serwowana przez Restaurację Pod Ratuszem, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Wodę zagotować, lekko osolić. Warzywa obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pokrojone warzywa wrzucić do wody. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać drobno pokrojoną cebulę i wszystko razem usmażyć. Podlać lekko wodą i dodać do gotujących się warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę posypać natką pietruszki.
Do wody włożyć ziemniaki, włoszczyznę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy. Cebulę opiec na blasze i wrzucić do zupy. Gotować do miękkości warzyw i przyprawić do smaku. Dodać zieloną nać pietruszki.

 

Wyświetlenia:  371