Pierogi z bryndzą

Odsłuchaj tekst

Ręcznie lepione pierogi z farszem z bryndzy (sera owczego) z dodatkiem złocistej cebulki i kwaśniej śmietany – ciekawie podane na małej patelni.

Pierogi z bryndzą sweruje Karczma Rogata znajdująca się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki. 

Sprawdzone przepisy:

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Boczek pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Kapustę obgotować i dodać 2 ziela angielskie i 1 liść laurowy. Kapustę i ziemniaki dodać do podsmażonego boczku. Przyprawić solą i pieprzem. Do mąki dolać 100g wrzącej wody, 10g oleju i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, przykryć folią i odstawić na chwilę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Krupniok obrać ze skóry, rozdrobnić i dodać na patelnie. Przyprawić sola i pieprzem do smaku. Ciasto na pierogi rozwałkować i wyciąć kółka. Połowę kółek nafaszerować panczkrautem, a resztę krupniokiem z cebulą. Uformować pierogi. Pierogi z panczkrautem opanierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na głębokim tłuszczu. Pierogi z krupniokiem ugotować we wrzącej i osolonej wodzie.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę zagotować, zdjąć z palnika i dodać masło, wymieszać. Stopniowo wlewać płyn do mąki, mieszając łyżką. Dodać jajo i zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Przełożyć na stopnicę posypaną niewielką ilością mąki i zagniatać ciasto ok. 6-7 minut. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić na ok. 30 minut, aby odpoczęło.
Jagnięcinę gotować z przyprawami, następnie zmielić i dodać pokrojone pomidory. Doprawić dla smaku. Bryndzę wymieszać z wcześniej przesmażoną na oleju cebulą oraz szczawiem przyprawić do smaku.
Przygotować farsz: grzyby namoczyć na 12 godzin w słodkim mleku. Następnie ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i drobno pokroić. Grzyby zesmażyć z posiekaną cebulą, doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto: mąkę uformować w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlać do niego olej i wodę, powoli zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa, wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
Grzyby starannie płuczemy, namaczamy przez noc, gotujemy w wodzie , w której się moczyły, odcedzamy, przepuszczamy przez maszynkę (wywar można zużyć do zupy lub sosu).

 

Wyświetlenia:  144